Η μακρά ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου 1868, όταν ιδρύθηκε ως «Άγημα», ένα σώμα του μόνιμου Στρατού με διπλή αποστολή: Την στρατιωτική αριστεία αφενός και την τελετουργική εκπροσώπηση αφετέρου. Η σύστασή του στόχευε στην εκπαίδευση υπαξιωματικών που, διακρινόμενοι για την αρετή τους, θα γίνονταν πρότυπα για ολόκληρο τον Στρατό.
Το 1914, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, μετονομάστηκε σε «Ανακτορική Φρουρά», ενώ το 1929, με την έναρξη των εργασιών για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέλαβε τη φύλαξή του. Καθώς το πολίτευμα της χώρας εξελισσόταν, το σώμα μετονομάστηκε αρκετές φορές: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940) και «Βασιλική Φρουρά» (1946). Παρά τις αλλαγές, ο ρόλος της τιμητικής φρούρησης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Ανακτόρων παραμένει σταθερός.
Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η μονάδα ονομάζεται επισήμως «Προεδρική Φρουρά», αποκτώντας καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπαγόμενη στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1868, με το Βασιλικό Διάταγμα, δημιουργήθηκαν και τέσσερα (4) Τάγματα Ευζώνων, με στολές βασισμένες στην εθνική ενδυμασία και αποστολή τους, τη φύλαξη των συνόρων. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του όρου «Εύζωνοι» και της χαρακτηριστικής στολής που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο (και όχι άδικα).
Οι Εύζωνοι διακρίθηκαν σε όλους τους μεγάλους πολέμους της Ελλάδας. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατακτώντας τη φήμη γενναίων μαχητών. Εμβληματική είναι η παρουσία τους στο εξώφυλλο του περιοδικού Life στις 16 Δεκεμβρίου 1940, με φωτογραφία της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), που εξυμνούσε τη γενναιότητα των Ευζώνων στο αλβανικό μέτωπο.
Σήμερα, οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, συνεχιστές αυτής της μακραίωνης παράδοσης, παραμένουν σταθερά, αμετάκλητα και αμετακίνητα, ακοίμητοι φρουροί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο Προεδρικό Μέγαρο, ως θεματοφύλακες της Ιστορίας, της Δημοκρατίας και των Ιδανικών ολόκληρου του Ελληνισμού.
Τα Ευζωνικά σκίτσα που ακολουθούν, αποτελούν μέρος της βαθιάς συγγραφικής & αμερόληπτης έρευνας του αγαπητού κου.Ιωάννη Μυλωνά, μέσα απο το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται στο βιβλίο με τίτλο "Η Ευζωνική στολή - Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά" (εκδόσεις Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) σε συνεργασία με τον Σ/χη ε.α. Φαρμακοποιό κο.Βασίλειο Νικόλτσιο. Παρουσιάζονται κατόπιν έγγραφης άδειας του δημιουργού τους προς τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (Σ.Ε.Π.Φ), για τον σκοπό αυτό.
Εύζωνος 4ου Τάγματος 1868
Εύζωνος 2ου Τάγματος 1868
Εύζωνος Ανακτορικής Φρουράς 1914
Εύζωνος Βασιλικής Φρουράς 1946
Εύζωνoς Προεδρικής Φρουράς 1999